субота, 16 лютого 2019 р.


15 лютого  -  Стрітення Господнє


          В Костуватській ЗОШ цікаво та традиційно пройшло свято Стрітення. В народі його вважають святом зустрічі зими з весною. У лютому, кажуть, що зима йде на мороз, а сонце на літо.
На Стрітення зима з весною змагається, і котра з них переможе, та буде до кінця місяця господарювати.
А ще Стрітення – це церковне свято. Колись давно, коли ще не народився Ісус Христос, жив у Єрусалимі праведний старець, священик Симеон, якому було відкрито Богом, що він не помре, поки не побачить Спасителя світу.
І ось у лютому, в середині місяця, священик Симеон зустрів біля храму маленького Ісусика, взяв його на руки і сказав: «Тепер я вже можу спокійно померти».












Побутував цікавий звичай, пов’язаний з цим святом. Напередодні його жінки випікали обрядове печиво у вигляді пташок – «жайворонків». Їх давали дітям, щоб віднесли в садок.
Люди вірили: птахи на своїх крилах приносять з далекого вирію весну, проганяють люту зиму.
А називали випечених пташок жайворонками тому, що за давніми легендами, ця пташка народилась із сонячного жару. Вона прокидається разом із сонцем і своїм срібним голосочком сповіщає: вже весні прийшла, а отже, час виходити в поле, орати, сіяти, щоб восени урожай зібрати.
Батьки учнів початкових класів напекли пташок.
Тож вибігали з пташками діти , весело стрибали, підкидали їх угору, співали та  промовляли:
Пташок викликаю з теплого краю: 














«Летіть, соловейки, 
На нашу земельку!
 Спішіть, ластівоньки, 
Пасти корівоньки!»
Під час свята діти співали веснянки "Вийди,вийди,сонечко", "Ой минула вже зима", "Зозуля" , "Прийди,весно", пісня-гра "Мак". Учні розіграли весняну казку.



 Кого тут тільки не було і зайчики,ведмідь, Весна,Зима, синичка, сонечко. І знову допомога батьків в виготовленні костюмів для дітей,за що їм велика подяка.  
    Діти розповідали народні прикмети пов"язані з погодою на Стрітення . Свято пройшло цікаво.
                  Вчитель Бондаренко К.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.